افزایش ۱۲.۹ درصد اعتبارات هزینه‌ای در بودجه

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، محمدباقر نوبخت امروز در جمع خبرنگاران در محل سالن یاران بهشتی سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور با تحلیل شرایط اقتصاد کشور و اشاره به ارائه لایحه بودجه سال 95 کل کشور، اظهار داشت: بودجه سال آینده با فرض رفع تحریم‌ها ارائه شده است و در زمان خوبی این بودجه تقدیم مجلس شد.

نوبخت با بیان اینکه زنجیرهای بسته شده به پای ایران هم ا کنون پاره شده‌اند، تصریح کرد: لایحه برنامه ششم توسعه هم بر مبنای همین فرض که تحریم‌ها شکسته شده‌اند ارائه شد.

محمدباقر نوبخت با اشاره به اینکه سهم مالیات از منابع عمومی 37.8 درصد در بودجه سال جاری است، اظهار داشت: این موضوع نسبت به سال جاری 4.5 درصد بیش‌تر شده است.

وی با اشاره به اینکه در لایحه بودجه سال 95 کسری وجود ندارد، سال 95، 4 هزار و 500 میلیارد تومان پاداش پایان خدمت بازنشستگی در نظر گرفته شده و امکان جابه‌جایی 10 درصد از محل اعتبارات وجود دارد. مصمم هستیم، تا سال 95 دولت به بازنشستگان بدهی نداشته باشد.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور با بیان اینکه واگذاری دارایی‌های مالی شامل فروش اوراق مشارکت، اسناد خزانه اسلامی واگذاری شرکت‌های دولتی و سهم شرکه گفت: حدود 45 هزار و 300 میلیارد تومان در سال آینده با رشد 30.6 درصد نسبت به رقم 34 هزار میلیارد تومان امسال در نظر گرفته شده است. از این طریق تأمین مالی برای طرح‌ها و بقیه برای تسویه حساب با بانک‌ها و اشخاص انجام می‌شود.

وی ادامه داد: رقم اعتبارات هزینه‌ای در لایحه بودجه سال آینده 197 هزار میلیارد تومان استد که نسبت به 174 هزار میلیارد تومان امسال حدود 12.9 درصد رشد دارد.

نوبخت با اشاره به اینکه واگذاری‌های دارایی‌های سرمایه‌ای بالغ 73 هزار میلیارد تومان است که نسبت به 56 هزار میلیارد تومان بودجه امسال 29.3 درصد رشد دارد. رقم صادرات نفت و میعانات گاز برای سال آینده 66 هزار میلیارد تومان است که نسبت به رقم 52 هزار میلیارد تومان بودجه امسال 28 درصد رشد دارد و همچنین بخشی از رقم واگذاری دارایی‌های سرمایه‌ای مربوط به فروش نفت 2 درصد مناطق محروم و واگذاری اموال منقول و غیرمنقول است و به‌صورت جداگانه حساب می‌شود.

سخنگوی دولت با اشاره به اینکه درآمدهای مالیاتی برای بودجه سال آینده 101 هزار میلیارد تومان است، گفت: این رقم در بودجه امسال 88 هزار میلیارد تومان بوده که 14.4 درصد رشد دارد. این رشد از طریق لغو معافیت‌های مالیاتی و واحدهایی که شناسایی نشده‌اند انجام می‌شود و بودجه کافی به سازمان مالیاتی داده شده و می‌ارزد که در این بخش سرمایه‌گذاری کنیم.

به گفته نوبخت منابع عمومی برای سال 97، بالغ‌ بر 267 هزار میلیارد تومان بوده که نسبت به منابع 236 هزار میلیارد تومانی امسال 13.2 درصد رشد داشته که آن هم برای شرایط پساتحریم بیش‌گویی نیست و رقم متعادلی محسوب می‌شود.

وی افزود: درآمدها نیز 149 هزار میلیارد تومان است که در مقایسه با 128 هزار میلیارد تومان سال جاری 15.6 درصد رشد دارد.

نوبخت در ادامه نشست خبری خود، دولت را همانند پدر خانواده توصیف کرد و گفت: اگر قادر به پاسخگویی به تمام تعهدات خود نیستیم به معنای عدم توجه به مردم نیست و در این زمینه تلاش می‌کنیم.

وی با ا شاره به اینکه در طرح‌های عمرانی اعتبارات را افزایش داده‌ایم، گفت: طرح‌های عمرانی به شیوه‌ای اجرایی می‌شوند که در ازای سرمایه‌گذاری تحت عنوان تملک دارایی‌های سرمایه‌ای به دولت اضافه می‌شود.

وی گفت: اعتبارات عمرانی در لایحه بودجه 59 هزار و 600 میلیارد تومان پیش‌بینی شده است که نسبت به سال گذشته رشد 17.3 درصدی را نشان می‌دهد.

معاون رئیس جمهور نحوه تخصیص این منابع را توضیح داد و گفت: 27 هزار میلیارد تومان به صورت ملی، 7 هزار میلیارد تومان به صورت استانی و 25 هزار میلیارد تومان به صورت ردیف‌های متفرقه برای نوسازی برخی مکان‌های آموزشی و درمانی در نظر گرفته شده است.

نوبخت افزود: طوری سرمایه‌گذاری می‌کنیم که منابع همراه با بهره‌وری توسعه کشور را به دنبال داشته باشد.

وی با اشاره به اینکه سهم نفت در بودجه سال 94، 36.8 درصد بود تاکید کرد: این مبلغ به 25.6 درصد در سال آینده پیش‌بینی شده که نشان از کاهش اتکا به درآمدهای نفتی است.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور تاکید کرد: تنها یک چهارم منابع مالی از طریق منابع نفتی تامین می‌شود و قطع کردن اتکا به این درآمدها در شرایط فعلی سخت است، اما این سهم در سال‌های آتی همچنان کاهش پیدا می‌کند؛ سهم مصارف در هزینه‌های جاری 73.9 درصد بود که این میزان بدون تغییر قابل توجهی 73.8 درصد پیش‌بینی شده است.

وی افزود: پیشنهاد دادیم تا حقوق بازنشستگانی که زیر یک میلیون و 500 هزار تومان حقوق می‌گیرند نسبت به سایر بازنشستگان درصد بیشتری حقوق دریافت کنند، به طوری افرادی که 750 هزار تومان بازنشستگی دریافت می‌کنند 20 درصد و به همین میزان اگر میزان حقوق بازنشستگی تا یک میلیون و 500 هزار تومان باشد، به صورت ترکیبی بین 12 تا 20 درصد حقوقشان تغییر می‌کند. در این طرح بنا داریم، تا طوری حقوق بازنشستگان تعیین شود که بازنشستگان دولت از عدالت دریافت حقوق برخوردار شوند.

نوبخت گفت: علاوه بر این فوق‌العاده شغل کارکنان دولت برای ایجاد عدالت و جبران مشکلات دریافتی آنان تا 50 درصد افزایش داشته باشد که این موضوع از طرف هیأت وزیران به سازمان مدیرت و برنامه‌ریزی کشور تنفیذ شده است.

نوبخت بیان داشت: برای جبران خدمت هم شاهد افزایش 3.2 درصدی هستیم و استفاده از کالا و خدمات هم روند کاهشی دارد، به طوری که استفاده از ملزومات اداری امکان صرفه‌جویی دارند که این موضوع در سطوح دستگاهی اجرایی مورد بررسی قرار گرفته است که علاوه بر این سهم رفاه اجتماعی در بودجه از رقم 28.3 به 33.4 درصد افزایش پیدا کرده است.

رئیس سازمان مدیریت در مورد کمک‌های صادراتی در راستای اقتصاد مقاومتی تصریح کرد: هزار میلیارد تومان برای توسعه صادرات غیرنفتی پیش‌بینی شده که 200 میلیارد تومان در بودجه و 800 میلیارد تومان از منابع هدفمندی گذاشته شده است.

نوبخت در مورد استخدام‌های سال آینده عنوان کرد: سال 95، 34 هزار و 500 نفر از فارغ‌التحصیلان دانشگاهی در دولت استخدام خواهند شد.

وی افزود: برای سال آینده 135 طرح عمرانی در نظر گرفته شده که اگر پول آنها را بدهیم پایان می‌یابد.

نوبخت به ردیف‌‌های متفرقه اشاره کرد و افزود: 500 میلیون دلار تسهیلات صندوق توسعه ملی در آبیاری تحت فشار و همچنین 200 میلیارد تومان برای رفع ناموزونی حاشیه شهرها، صد میلیارد تومان دانه‌های روغنی، صد میلیارد تومان رودخانه کارون، 170 میلیارد تومان توسعه فضای آموزشی استان سیستان و بلوچستان و 600 میلیارد تومان برای راه‌های روستایی در نظر گرفته شده است.

نوبخت ادامه داد: به غیر از ردیف‌های اشتغالزایی 450 میلیارد تومان وجوه اداره شده در بانک‌ها و صندوق‌ها برای طرح‌های اشتغالزای جوانان در نظر گرفته شده است. همچنین 200 میلیون دلار برای افزایش سرمایه صندوق نوآوری و شکوفایی در نظر گرفته شده است.

نوبخت با اشاره به نوسازی ناوگان حمل و نقل تصریح کرد: 90 هزار تاکسی سال آینده از رده خارج می‌شود که البته قرارداد آن امضا شده و از همین امسال کار آغاز خواهد شد و منابع آن 165 میلیارد تومان است.

وی تصریح کرد: سه درصد از منابع 267 هزار میلیارد تومانی بودجه نیز برای پیشگیری از موارد مختلف امکان جابه‌جایی وجود دارد.

نوبخت با بیان اینکه دولت در تدوین لایحه برنامه و بودجه تعلل و تنبلی نکرده است، بیان داشت: دولت با دقت و تأمل این کار را انجام داد و رئیس‌جمهور نیز در این رابطه توضیح دادند.

وی با اشاره به اینکه سقف درآمدهای هدفمندی همان 48 هزار میلیارد تومان است، یادآور شد: یارانه افراد سال آینده نیز مشابه امسال خواهد بود و این یارانه‌ها به سمت تولید، اشتغال و وجوه حمایتی متمرکز می‌شود.

رئیس سازمان مدیریت در مورد اینکه آیا مجلس زمان برای رسیدگی به بودجه سال 95 دارد، اظهار داشت: طبق ماده 186 آیین‌نامه داخلی مجلس از زمان ارائه بودجه تا بررسی نمایندگان و ارائه پیشنهادات به کمیسیون‌ها و نیز بررسی مباحث در کمیسیون تلفیق و رسیدگی در صحن مجلس 40 روز فرصت نیاز است که البته کمتر از آن نیز امکان‌پذیر خواهد بود. روز گذشته تا پایان سال 60 روز فرصت داریم، بنابراین 20 روز زمان برای سرکشی و موضوع انتخابات وجود خواهد داشت.

وی گفت: اگر کمتر از 30 روز فرصت رسیدگی بود آن وقت موضوع چند دوازدهم و تصویب آن مدنظر بود.در گذشته نیز هیچ یک از دولت‌های قبل بودجه را آذرماه به مجلس ندادند و غالبا دی، بهمن و اسفند بودجه به مجلس می‌رفت و حتی بهمن ماه هم که ارائه می‌شد اسفند بودجه مصوب می‌شد. گفته می‌شود سال انتخابات است و اتفاقا سال 86 نیز انتخابات بود و 24 اسفند همان سال بودجه تحویل داده شد.

وی تأکید کرد: ما هیچ وقت مجلس را تحقیر نمی‌کنیم بلکه تکریم کرده و همه مسائل روی احترام به مجلس است و همکاری صمیمانه داریم.

به گفته نوبخت، سال 84، 20 دی بودجه مجلس رفت و 25 اسفند تحویل شد. سال 85، 18 دی به مجلس رفت و 25 اسفند تحویل شد.سال 87، 17 دی به مجلس رفت و اول اسفند تحویل شد. همچنین سال 88، 8 بهمن به مجلس رفت و 26 اسفند تحویل داده شد. بنابراین فرصت برای رسیدگی به بودجه توسط نمایندگان وجود دارد.