چهل و دومین جلسه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی

 

در هفتمین نشست شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی در سال جاری که تا این لحظه از ابتدای فعالیت دولت تدبیر، چهل و دو جلسه از آن بین فعالان بخش خصوصی و دستگاه‌های موثر در امور اقتصادی گیلان به ریاست استاندار گیلان و دبیری ریاست اتاق بازرگانی گیلان برگزار شد موضوعات پیش‌بینی شده برای طرح در این نشست پیرامون بررسی پیامدهای پیمان‌سپاری ارزی بر میزان صادرات غیرنفتی و فضای کسب و کار کشور، موضوع پیامدهای منفی بر عدم اتصال راه‌آهن به بندر کاسپین، موضوع تهدیدهای ناشی از مهاجرت‌ها بر آب و موضوع پیش‌بینی نشدن بندرانزلی به‌عنوان یکی از بنادر مهم کشور در تدوین کتاب طرح آمایش سرزمین مطرح شد.

در این نشست هادی تیزهوش تابان،‌ دبیر شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی به موضوع عدم استفاده از فرصت‌های صادراتی پیش‌آمده ناشی از افزایش قیمت ارز که طرح پیمان‌سپاری ارزی موجب عدم بهره‌گیری از این فرصت‌ها شده است را مطرح کرد.

سید جلیل جلالی‌فر، مشاور اتاق بازرگانی گیلان در روابط با امور روسیه موضوع استفاده از فرصت‌های بی‌نظیر موجود در منطقه آزاد انزلی و بندر کاسپین اشاره کرد و عدم اتصال راه‌آهن به بندر کاسپین را یک جفا در حق ملت ایران دانست و استاندار گیلان را یک حامی ارزشمند برای پیگیری این بخش قلمداد کرد و همچنین تخفیف دولت به سوخت شرکت کشتیرانی دریای خزر را که حامی صادرکنندگان است در شرایط فعلی ضروری دانست.

جواد خضر ابراهیمی، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی گیلان نیز به تهدید مهاجرت‌ها از استان‌های جنوبی به گیلان که امروز بیش از 5/4 میلیون مهاجر به گیلان به مناطق روستایی ییلاقی و ارتفاعات تالش و مناطق روستایی از جمله سقلکسار وارد شده‌اند اشاره کرد و افزود: این امر یک تهدید جدی برای جنگل‌های گیلان به دلیل ویلاسازی و تفکیک زمین‌های زراعی محسوب می‌شود. همچنین بحران آب ناشی از این مهاجرت‌ها که اگر امروز جلوی آن گرفته نشود به‌عنوان یک بحران جدی برای سال‌های نه‌چندان درو مطرح است.

علی‌رضا نوروزی، معاون اداره کل امور اقتصاد و دارایی استان گیلان هم به کارشناسی اشتباه طرح آمایش سرزمین پیرامون بنادر کشور که در این طرح از بندرانزلی به‌عنوان یک بندر مهم در حاشیه دریای خزر هیچ اسمی برده نشده است ابراز گله‌مندی کرد و از استاندار گیلان در این رابطه پیگیری از مقامات بالادستی اجرای طرح آمایشی سرزمین بنادر را درخواست کرد.

رییس شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی با اشاره به اینکه طرح پیمان‌سپاری ارزی یک موضوع بسیار فنی و نیازمند دیدگاه‌های کارشناسی در شرایط فعلی اقتصادی ناشی از تحریم‌ها است که هرگونه بحث در رابطه با آن نیازمند نگاه کارشناسانه است عنوان کرد با تفویض اختیار به حوزه معاونت اقتصادی جهت بررسی هرچه بیشتر دغدغه‌های پیرامون پیمان‌سپاری ارزی و سپس ارسال دیدگاه‌ها و پیشنهادات به مرکز، دیدگاه‌هایی که از سوی فعالان بخش خصوصی اتاق بازرگانی گیلان در جلسه مطرح می‌شود قطعا دیدگاه‌های فنی و کارشناسی است و از این حیث تلاش‌هایی که اتاق گیلان پیرامون بهبود اقتصاد و فضای کسب و کار کشور دارد قابل تحسین است و لذا چون شرایط خاصی از اقتصاد کشور را سپری می‌کنیم بنابراین دولت نیز محاسباتی دارد و محاسبات او ناشی از تحریم اقتصادی امریکا علیه ایران است.

دکتر مصطفی سالاری در ادامه با بیان این مطلب که دغدغه فعالان اقتصادی اتاق بازرگانی گیلان پیرامون عدم اتصال راه‌آهن به بندر کاسپین درست و منطقی است اضافه کرد: بندر کاسپین یکی از بنادر مهم کشور در حاشیه دریای خزر محسوب می‌شود و تکمیل زیرساخت‌ها در این بندر مهم شمالی علی‌رغم اینکه یک مزیت برای گیلان شمرده می‌شود بلکه مزیت مهم‌تر آن این است که کشور از آن منتفع می‌شود.

استاندار گیلان با تاکید بر اینکه عدم اتصال راه‌آهن به بندر کاسپین معطل ماندن سرمایه ملی است یادآور شد: اگر راه‌آهن به بندر کاسپین اتصال پیدا نکند سرمایه مملکت معطل مانده است.

رییس شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی کارکرد راه‌آهن در گیلان را یک کارکرد مسافری ندانست و از آن به‌عنوان یک مزیت حمل و نقلی و تکمیل حمل و نقل ترکیبی گیلان نام برد و افزود: اتصال راه‌آهن رشت به آستارا به جهت اینکه موضوع اتصال راه‌آهن به آستارا از حیث تکمیل کریدور شمال جنوب به‌عنوان یک کریدور بین‌المللی دنبال می‌شود از زمان پیش‌بینی شده محقق خواهد شد اما آنچه برای ما مهم است اتصال سریع‌تر راه‌آهن به بندر کاسپین به‌طول 12 کیلومتر است که این اتفاق مهم با دغدغه قابل درکی که از سوی فعالان اقتصادی اتاق بازرگانی گیلان مطرح است باید هرچه سریع‌تر انجام شود.

استاندار پیرامون طرح آمایش سرزمین بنادر نیز صراحتا گفت: برخی از این تدوین‌ها در حد کتاب است و در حد اجرا دارای کارکرد نیست اما حساسیت‌های لازم گیلان در این بخش دنبال می‌شود ضمن اینکه اسامی در تجارت دارای اعتبار نیستند بلکه یک بندر دارای اعتبار و بندر تجاری دارای عمق بیشتر، پهلودهی کشتی بزرگتر و امکانات و تجهیزات است که بندرانزلی از این حیث دارای ویژگی‌های منحصربفرد در حاشیه دریای کاسپین است.

نماینده‌ عالی دولت در گیلان همچنین به ارز 4200 تومانی از سوی دولت اشاره کرد و با بیان این مطلب که دولت به دنبال راهکارهای متعدد خروج از بحران اقتصادی ناشی از تحریم امریکا است و خود دغدغه فراوانی پیرامون مسایل اقتصادی دارد اظهار داشت: متاسفانه ارز 4200 تومانی بر سفره مردم نیامده است و این ارز منافع مردم، مصرف کننده، بازار و جامعه را تامین نکرده است.

به گفته وی در دولت راهکارهایی در دست اقدام است تا کارمندان، مستمری‌بگیران و دهک‌های پایین جامعه و یارانه‌بگیران از منافع لازم برخوردار شوند.

به گفته وی ورود و یا هرگونه اظهارنظر در زمینه پیمان‌سپاری ارزی و اینکه ارز حاصل از صادرات وارد بانک مرکزی شود و یا خیر، یک موضوع چالش‌برانگیز است که نمی‌توان به راحتی در رابطه با آن اظهارنظر کرد و قطعا دولت به دنبال راهکارهای خروج از بحران اقتصادی است.

 

شرایط تسهیل برای کالاهای تولیدی صادرات محور فراهم شود

رییس اتاق بازرگانی ایران و روسیه نیز در این نشست با قدردانی از نگاه کارشناسی استاندار گیلان به موضوعات اقتصادی و حمایت وی از دیدگاه‌ها و نظرات فعالان اقتصادی اتاق بازرگانی گفت: اتاق بازرگانی گیلان همواره به مسایل اقتصادی کشور حساسیت دارد و برای حمایت از دولت پیرامون بهبود فضای کسب و کار آمادگی دارد و در این رابطه تاکنون ده‌ها راهکار و پیشنهاد را به دولت حتی از اتاق بازرگانی گیلان ارایه داده است که متاسفانه در برخی مواقع هیچ‌کس صدای دغدغه دلسوزانه فعالان اقتصادی را در دولت نشنیده است.

هادی تیزهوش تابان با تاکید بر اینکه طرح پیمان‌سپاری ارزی مشکلاتی را برای صادرکنندگان فراهم کرده است و در این رابطه اتاق گیلان نیز راهکارها و پیشنهاداتی را به دولت دارد که در این جلسه از سوی همکاران اتاق مطرح خواهد شد افزود: علی‌رغم اینکه افزایش ارز هم‌اکنون یک تهدید برای کشور ما تلقی می‌شود اما از بخشی دیگر یک فرصت و مزیت صادراتی برای تولیدکنندگانی است که هیچ‌گاه فرصت صادرات را نداشته‌اند اما برخی موانع موجب می‌شود تا در این شرایط که می‌توانیم ارز قابل توجهی را وارد کشور کنیم تولیدکنندگان ما نتوانند وارد بازارهای صادراتی شوند.

رییس اتاق بازرگانی گیلان با تاکید بر اینکه دولت باید از این فرصت برای صادرات کالاهای تولید داخل استفاده کند چرا که ما دارای تولیدکنندگانی هستیم که مزیت تولید بین‌المللی را در دنیا دارند تصریح کرد: دولت با شنیدن صدای بخش خصوصی می‌تواند به‌خوبی از این بحران اقتصادی عبور کند.

در این نشست همچنین میرمسعود نیک سیرت، مشاور اقتصادی اتاق بازرگانی گیلان در رابطه با بررسی پیامدهای پیمان‌سپاری ارزی بر میزان صادرات غیرنفتی و فضای کسب و کار کشور با اشاره به اینکه بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با صدور بخش‌نامه شماره 208421/97 مورخ 18/6/97 تمامی صادرکنندگان را متعهد به بازگرداندن ارز ناشی از صادرات غیرنفتی کرده است و با احتمال اینکه این اقدام می‌تواند برای نیل به دو هدف صورت گرفته باشد گفت: جبران کمبود درآمد ارزی دولت ناشی از تحریم‌ها و جلوگیری از پولشویی و فرار سرمایه از کشور می‌تواند این دو هدف را احتمالا دنبال ‌کند.

این فعال و کارشناس اقتصادی با بررسی و طرح زوایای این بخش‌نامه که می‌تواند موانعی را برای صادرکنندگان ایجاد کند به ایرادات و مشکلات و تضاد قانونی این بخش‌نامه به اختصار پرداخت و ضمن ارائه راهکار و پیشنهاد لازم در این رابطه تصریح کرد: اتاق بازرگانی گیلان با مطالعه دقیق و علمی و تجارب میدانی در حوزه صادرات پیشنهادات و راهکارهایی دارد که با این راهکارها چنانچه به هر دلیلی با لغو بخش‌نامه مذکور توسط دولت موافقت نشد می‌تواند اجرایی کند که به‌صورت یک فایل از طریق استان به دولت ارایه خواهیم داد.

سید جلیل جلالی‌فر، مشاور اتاق بازرگانی گیلان در امور روسیه به عدم اتصال راه‌آهن رشت به بندر کاسپین منطقه آزاد انزلی اشاره کرد و گفت: اتصال راه‌آهن رشت به بندر کاسپین منطقه آزاد انزلی که 12 کیلومتر پیش‌بینی شده است می‌تواند منافع اقتصادی استان را تا اتصال راه‌آهن به آستارا در حوزه ریلی جبران کند چرا که منطقه آزاد انزلی یک موقعیت منحصربه‌فرد در حاشیه دریای کاسپین است.

جلالی‌فر با انتقاد از عملکرد رییس سازمان برنامه و بودجه گیلان و همچنین مجمع نمایندگان گیلان که در بخش صادرات خود را حامی صادرکنندگان نمی‌بینند به تفویض برخی اختیارات از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت در رابطه با به‌طول انجامیدن ثبت سفارش و وزارت راه و شهرسازی در زمینه عدم اجرای برخی زیرساخت‌های حمل و نقلی خاطرنشان کرد: روسیه هم‌اکنون باتوجه به سفری که پوتین به زودی به آذربایجان خواهد داشت به دنبال به آب انداختن سه کشتی رو رو است که هر فروند کشتی قابلیت جابه‌جایی 150 کامیون را دارد بنابراین دو فروند از این کشتی‌ها در مسیر اکتائو به آذربایجان به‌خاطر تراسیکا و روسیه اکتائو و انزلی فعال خواهد شد. این کشتی‌ها برای تقویت حمل و نقل ترکیبی در دریای کاسپین به آب راه انداخته خواهد شد.